Wat is een hyperlink banner
SEO
Rinus Spijkerman
SEO
03/25/2024
5 min
0

Wat is een hyperlink en hoe werkt het?

03/25/2024
5 min
0

Een hyperlink, of “wat is een hyperlink” zoals sommigen zich afvragen, is een digitale koppeling waarmee je met één klik naar een andere webpagina of document wordt geleid. In dit artikel vertellen we de functie van hyperlinks op het internet, hoe ze werken en wat ze betekenen voor de navigatie binnen websites.

Belangrijkste Punten

  • Hyperlinks verbinden webpagina’s met elkaar en vormen de essentie van het internet, geïntroduceerd door Tim Berners-Lee om kennis gemakkelijk toegankelijk te maken.
  • Er bestaan verschillende soorten hyperlinks, zoals tekstlinks, afbeeldingslinks en e-maillinks, elk met een specifieke functie en manier van integratie in online content.
  • Hyperlinks zijn fundamenteel voor gebruikerservaring en SEO; effectief hyperlinkgebruik verbetert navigatie en vindbaarheid, en
  • Hyperlinks zijn fundamenteel voor gebruikerservaring en SEO; effectief hyperlinkgebruik verbetert navigatie en vindbaarheid, en kan worden geoptimaliseerd met duidelijke ankerteksten en fat links op lange pagina’s.

Op het fundament van het internet staan hyperlinks als de onzichtbare wegen die de ene webpagina met de andere verbinden. Zonder deze koppelingen zou het internet niet meer zijn dan een collectie geïsoleerde eilanden van informatie. Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, had een visie om een netwerk te creëren waar kennis vrij en gemakkelijk toegankelijk is, en hyperlinks zijn de essentie van die visie.

Hyperlinks zijn koppelingen die verschillende webpagina’s met elkaar verbinden. Ze zijn cruciaal voor de structuur van het internet en maken navigatie tussen pagina's, zowel bekende als onbekende, mogelijk.

Hyperlink-definitie


Een hyperlink, eenvoudig gezegd, is een verwijzing die je met één klik doorstuurt naar een andere locatie op het web. Deze locatie kan een ander stuk tekst, een afbeelding of zelfs een ander document zijn. Het meest kenmerkende element van een hyperlink is de URL, het unieke adres dat aangeeft waar je naartoe geleid wordt op het internet.

De rol van hyperlinks in het wereldwijde web

Het internet bestaat uit een netwerk van onderling verbonden documenten en applicaties, en hyperlinks stellen ons in staat om te navigeren en informatie te verkennen. Ze zijn een cruciaal onderdeel van de structuur van het internet en essentieel voor onze online ervaringen.

Hyperlinks maken het mogelijk om snel en eenvoudig toegang te krijgen tot en informatie te delen op het internet. Google kan deze links bijvoorbeeld volgen om nieuwe pagina's te ontdekken en mee te nemen in de zoekresultaten.

Soorten hyperlinks: tekst, afbeelding en e-mail


Hyperlinks zijn er in alle vormen en maten, en elk type heeft zijn eigen specifieke gebruik. We onderscheiden hoofdzakelijk tekstlinks, afbeeldingslinks en e-maillinks - elk met een verschillende wijze van integratie in content.


Tekstlinks

De meest voorkomende en herkenbare vorm van een hyperlink is de tekstlink, ook wel link genoemd. Dit is een stuk tekst, vaak in een afwijkende kleur en onderstreept, dat als poort dient naar een nieuwe webpagina, zoals deze link over wat zijn backlinks, of een ander gedeelte van dezelfde pagina. Tekstlinks zijn een essentieel hulpmiddel voor navigatie en worden standaard weergegeven in blauw, veranderend naar paars na een bezoek, om duidelijk te maken dat je daar al eens bent geweest en om de link zichtbaar te houden. Als je een specifieke tekst of afbeelding wilt linken, kun je eenvoudig een hyperlink toevoegen.

Afbeeldingslinks

Een klik op een afbeelding kan je net zo goed naar een nieuwe bestemming brengen als een tekstlink. Afbeeldingslinks gebruiken een grafisch element om gebruikers ergens mee naartoe te nemen - het kunnen logo’s zijn, banners of elke andere visuele trigger die is geprogrammeerd om als hyperlink te fungeren. Klik maar eens op het Local Lead logo links bovenin de pagina. ;)

E-maillinks

Een speciaal type hyperlink is de e-maillink. Deze links openen je e-mailprogramma en vullen automatisch het voorbestemde e-mailadres in, waardoor communicatie slechts een klik verwijderd is. Dit kan ook met telefoonnummers. Vaak voer je in het link veld dan mailto: gevolgd door het e-mail adres in voor mail en tel: gevolgd door het telefoonnummer om een bel link te maken.

Het creëren van hyperlinks: HTML en CMS

Het maken van een hyperlink is een eenvoudige maar belangrijke taak bij het creëren van content voor je website. Of je nu werkt met HTML-code of een Content Management System (CMS) zoals WordPress, of Phoenix website software, zoals wij, het toevoegen van hyperlinks is van essentiële belang voor iedereen die wil dat zijn of haar website gebruiksvriendelijk is. In deze sectie zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een hyperlink kunt maken.

HTML-anchor tag

De anchor tag is het HTML-element dat gebruikt wordt om hyperlinks te creëren. Door het 'href'-attribuut aan deze tag toe te voegen, bepaal je de URL waarnaar de hyperlink zal verwijzen. De syntax (de set regels die de structuur en samenstelling van geldige codes en commando's bepalen) ziet er als volgt uit: `Bezoek Local Lead

Hyperlinks in CMS

In een CMS zoals WordPress is het proces nog gebruikersvriendelijker. Met een klik op een knop in de editor kun je tekst of afbeeldingen transformeren tot hyperlinks, waarmee je bezoekers naar externe bronnen of relevante content op je eigen site leidt.

Hyperlinks zijn niet alleen van cruciaal belang voor de gebruikerservaring, maar spelen ook een cruciale rol in zoekmachine optimalisatie (SEO). Een goed gebruik van hyperlinks kan de vindbaarheid van een website significant verbeteren.


Interne links en website navigatie

Interne links kun je zien als het kompas van je website. Ze helpen bezoekers en zoekmachines om door je content te navigeren en de waarde van verschillende pagina’s te begrijpen. Een sterke interne linkstructuur kan de verblijfstijd op je site verlengen en de pagina-autoriteit verhogen.

Externe links en linkbuilding

Externe links, ook wel bekend als backlinks, functioneren als digitale stemmen van andere websites die jouw pagina aanbevelen. Kwalitatieve backlinks zijn een stempel van autoriteit die zoekmachines gebruiken om de relevantie en het belang van je website te beoordelen.

Het effectief gebruiken van hyperlinks is een kunst op zich. Hier volgen enkele tips om de kracht van hyperlinks volledig te benutten en een optimale gebruikerservaring te creëren.


Duidelijke en beschrijvende ankertekst

Ankertekst moet als een helder wegwijzer fungeren. Vermijd vage termen zoals ‘klik hier’ en zorg in plaats daarvan voor beschrijvende labels die de bestemming van de link aangeven. Zo kunnen de zoekmachines ook beter bepalen waar een pagina, waar naartoe gelinkt word, over gaat.

Gebruik van fat links

Fat links, ook wel bekend als 'rijke links', zijn een geavanceerde vorm van hyperlinks die niet alleen een directe koppeling bieden, maar ook extra informatie verschaffen. Ze zijn een manier om je links meer gewicht te geven in de ogen van de gebruiker en de zoekmachines. Deze zogenaamde 'fat links' zijn eigenlijk hyperlinks met steroïden. Ze bevatten niet alleen een directe link, maar pakken ook uit met extra's zoals samenvattingen, afbeeldingen of video's. Ze zijn superhandig omdat ze je al een voorproefje geven van de inhoud waarnaar ze linken. Zo kun je alvast inschatten of de gelinkte pagina de moeite waard is om te bezoeken, zonder dat je de huidige pagina hoeft te verlaten. Door deze extra laag van informatie kunnen fat links de betrokkenheid van de gebruiker verhogen, aangezien ze een rijker en interactiever beeld geven van wat er te wachten staat.

Lange pagina's en anchor links

Op lange pagina’s kunnen anchor links helpen om sneller door de content te navigeren. Ze zijn als liftknoppen die je direct naar de gewenste verdieping brengen, zonder dat je alle trappen hoeft te beklimmen. Kijk maar eens naar de links aan de linkerkant (desktop) of naar de inhoudsopgave bovenaan de tekst (mobiel). Deze links, ook wel table of contents, wijzen je direct naar een specifiek stuk op de pagina.

Reacties
Categorieën