Waarom backlinks belangrijk zijn
SEO
Rinus Spijkerman
SEO
03/20/2024
8 min
0

Wat is een Backlink en wat is het belang ervan?

03/20/2024
8 min
0

Stel je eens voor dat Google jouw website als de ultieme bron van informatie beschouwt. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Niet als je de voorwaarden van een goede SEO campagne kent. Deze simpele, maar krachtige links kunnen een grote impact hebben op jouw positie in de zoekmachine. Dus, hoe werken ze en hoe kan je ze in jouw voordeel gebruiken? Dat is precies wat jij in dit artikel gaat ontdekken.

Wat is een backlink?


Een backlink, of externe link, is een belangrijk stukje van de SEO-puzzel. Het is een link van een andere website die naar jouw website verwijst. Stel je voor dat jouw website een eiland is in de enorme oceaan van het internet. Backlinks zijn de bruggen die jouw eiland verbinden met andere eilanden (websites), waardoor bezoekers en zoekmachines gemakkelijk jouw territorium kunnen bereiken. Om de backlink betekenis beter te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe deze links invloed hebben op jouw online zichtbaarheid en ranking.

Uitgaande backlinks

Externe vs. interne links

Laten we eerst het verschil tussen externe en interne links begrijpen. Externe backlinks verwijzen naar jouw website vanaf een andere site. Ze zijn als stemmen van vertrouwen van andere websites en kunnen de geloofwaardigheid en relevantie van jouw website aanzienlijk verhogen. Aan de andere kant, stellen interne links bezoekers in staat om gemakkelijk te navigeren binnen jouw website en helpen zoekmachines om de structuur van jouw site te begrijpen.

Dus, terwijl externe links de wereld vertellen dat jouw website waardevol is, zorgen interne links ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren is. Het is als het bouwen van een goed wegennetwerk op jouw eiland om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken en naar de juiste website verwijzen.

Off-page SEO

Nu duiken we iets dieper in off-page SEO, waar backlinks een cruciale rol spelen. Off-page SEO omvat verschillende factoren die buiten jouw website plaatsvinden en invloed hebben op jouw ranking in de zoekmachines.

Het is alsof je jouw eiland promoot bij de andere eilanden, zodat ze weten hoe geweldig jouw eiland is en ervoor zorgt dat ze graag jouw eiland willen bezoeken. Sociale signalen zoals delen op sociale media, positieve interacties en online reputatie kunnen ook bijdragen aan de zichtbaarheid en autoriteit van jouw website.

Waarom zijn backlinks zo belangrijk voor zoekmachine optimalisatie? Het antwoord is eenvoudig. Backlinks zijn als stemmen in een populariteitswedstrijd. Hoe meer stemmen (kwantitatieve backlinks) jouw website krijgt, hoe populairder (hogere ranking) het wordt in de ogen van Google. Maar niet alle stemmen zijn gelijk. Een stem (link) van een populaire en betrouwbare bron (website met hoge domein autoriteit) weegt zwaarder dan een stem van een minder bekende bron. Je kunt het zien zoals het verschil wanneer er een bekendheid naar jou verwijst of bijvoorbeeld een onbekend persoon. De verwijzing van de bekendheid zal meer impact hebben.

Het belang van backlinks onder de loep

Wat is dan domein autoriteit?

Domein autoriteit is de reputatie van jouw website. Het is een score die de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van jouw website aangeeft, gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van backlinks.

Hoe hoger jouw domein autoriteit, hoe hoger, doorgaans, de kans op een goede positie in de zoekresultaten.

Des te hoger de kwaliteit van de backlinks die naar jou verwijzen, hoe hoger jouw domein autoriteit zal worden. Een backlink van bijvoorbeeld nu.nl zal meer impact hebben op je domain authority dan van een bevriende ondernemer met een kleine website.

Organische zoekresultaten

Organische zoekresultaten zijn de niet-betaalde resultaten die verschijnen in zoekmachines, beïnvloed door backlinks en andere SEO-factoren. Deze resultaten zijn als gratis reclame voor jouw website en kunnen een positieve invloed hebben op jouw Google ranking.

Een toename van kwalitatieve backlinks, waaronder seo backlinks, kan leiden tot een hogere positie in de organische zoekresultaten. Het is alsof jouw eiland de eerste keuze wordt voor reizigers vanwege alle positieve recensies en aanbevelingen van anderen.

Natuurlijk wil je niet zomaar elke backlink naar jouw website. Je wilt de beste backlinks, oftewel kwalitatieve backlinks van relevante, autoritaire websites, met do-follow tags en passende ankerteksten. Het aantal backlinks is ook belangrijk voor de algehele SEO-prestaties van jouw website, en daarom zijn backlinks belangrijk. Het verkrijgen van een goede backlink kan een positieve invloed hebben op jouw SEO.

Het is alsof je zorgvuldig kiest wie je uitnodigt op jouw eiland om ervoor te zorgen dat ze bijdragen aan de positieve sfeer en reputatie.

Web van backlinks

Do-follow vs. no follow links

Do-follow links zijn als uitnodigingen die iedereen kan zien en volgen, terwijl no-follow links private uitnodigingen zijn die niet door iedereen gevolgd kunnen worden. Do-follow links dragen bij aan de ranking van jouw website, terwijl no-follow links geen invloed hebben op de ranking. In feite kun je het zo zien dat Google de uitnodiging dus niet kan zien, waardoor hij het niet mee kan tellen als een stem op jouw website.

Hoewel no-follow links geen directe invloed hebben op de ranking, kunnen ze nog steeds waardevol zijn voor het genereren van verkeer en het opbouwen van merkbekendheid.

Ankertekst

Ankertekst is de zichtbare, klikbare tekst in een hyperlink die helpt bij het bepalen van de relevantie en waarde van een backlink. Het is alsof je een bord plaatst bij de brug naar jouw eiland dat vertelt wat bezoekers kunnen verwachten als ze de brug oversteken.

Het kiezen van de juiste ankertekst is cruciaal. Het moet relevant zijn voor de content van jouw website en het moet de bezoeker een duidelijk idee geven van wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken. Op die manier kan Google zien waar jouw pagina over gaat.

Nu dat je weet wat backlinks zijn en waarom ze belangrijk zijn, laten we het hebben over hoe je ze kunt krijgen met behulp van een effectieve backlink strategie. Er zijn verschillende succesvolle strategieën voor het verkrijgen van backlinks, waaronder content marketing en het aangaan van netwerken en samenwerkingen met andere websites.

Backlinks aantrekken als een magneet

Content marketing

Content marketing is als het organiseren van evenementen op jouw eiland om bezoekers aan te trekken. Door waardevolle en boeiende content te creëren, zoals:

  • blogposts
  • infographics
  • video’s
  • en meer

zul je waarschijnlijk backlinks aantrekken van andere websites die jouw content willen delen. "Moet je kijken wat er op dat eiland gebeurd!"

Daarnaast helpt content marketing om jouw website te positioneren als een autoriteit in jouw niche, wat kan leiden tot meer organische backlinks in de toekomst.

Netwerken en samenwerkingen

Netwerken en samenwerkingen zijn als het opbouwen van relaties met de andere eilandbewoners. Door samen te werken met andere websites, kun je backlinks krijgen door middel van gastblogs, interviews, en andere vormen van samenwerking.

Dit betekent niet alleen dat je jouw content op andere websites kunt plaatsen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om kwalitatieve backlinks te krijgen van websites met een hoge domein autoriteit. We adviseren wel om niet naar elkaars website te verwijzen. Dit komt een beetje over als "wij van WC eend adviseren WC eend". Als je naar elkaar gaat verwijzen is het vrij duidelijk dat dit een opgezette samenwerking is.

Nu dat je hebt geleerd hoe je backlinks kunt krijgen, is het belangrijk om ze ook te analyseren en te onderhouden. Dit is essentieel om een gezond backlinkprofiel te behouden en toxic backlinks te vermijden.

Backlinks monitoren

Backlink checkers

Backlink checkers zijn als de parkwachters van jouw eiland. Ze helpen je bij het monitoren en analyseren van backlinks en zorgen ervoor dat alles in orde is.

Er zijn tal van geweldige backlink checkers beschikbaar, zoals Ahrefs, Semrush en Majestic, die je kunnen helpen bij het analyseren van jouw backlinks en het identificeren van eventuele problemen.

Toxic backlinks

Toxic backlinks zijn als ongewenste gasten op jouw eiland. Ze zijn schadelijke links die de ranking van jouw website negatief kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om deze links te identificeren en te verwijderen.

Maar maak je geen zorgen, Google is redelijk vergevingsgezind en zal eerder de waarde van toxische links wegnemen dan dat ze er een straf voor geven. Het is echter altijd beter om het veilig te spelen en toxic backlinks te vermijden.

Linkbuilding uitbesteden of zelf doen?

Het uitbesteden van linkbuilding of het zelf doen hangt af van de beschikbare tijd, kennis en middelen. Het is als het inhuren van een team om jouw eiland te beheren of het zelf doen.

Voordelen van linkbuilding zelf doen

Het zelf doen van linkbuilding kan kostenbesparend zijn en je hebt volledige controle over het proces. Het is als het zelf besturen van jouw boot, waarbij je bepaalt waar en wanneer je vaart.

Echter, het vereist ook veel tijd, kennis en inspanning. Het is belangrijk om te weten hoe je waardevolle content creëert, hoe je backlinks analyseert en hoe je ze op een natuurlijke manier kunt opbouwen.

Nadelen van linkbuilding zelf doen

Het zelf doen van linkbuilding kan tijdrovend zijn en er is ook het risico op het maken van fouten. Het is als het navigeren door onbekende wateren zonder een kaart.

Er zijn ook kosten verbonden aan het zelf doen van linkbuilding, zoals de tijd die je besteedt aan het creëren van content, het vinden van linkmogelijkheden en het analyseren van backlinks.

Voordelen van linkbuilding uitbesteden

Het uitbesteden van linkbuilding kan je veel tijd en moeite besparen. Het is alsof je een ervaren kapitein inhuurt om jouw boot te besturen.

Professionals hebben de expertise en ervaring om effectieve backlinks te creëren die voldoen aan de regels van Google. Ze hebben ook toegang tot hulpmiddelen en bronnen die je misschien niet zelf hebt.

[LINK] Benieuwd hoe je je concurrenten kunt verslaan? Vraag dan een gratis backlink strategie aan.

Nadelen van linkbuilding uitbesteden

Het uitbesteden van linkbuilding kan duur zijn. Het is alsof je een team inhuurt om jouw eiland te beheren. Hoewel dit je veel werk uit handen kan nemen, zijn er kosten aan verbonden. Het voordeel ervan is wel dat je eiland waarschijnlijk beter wordt, dan dat jij in je eentje zou kunnen doen.

Daarnaast heb je mogelijk minder controle over het proces. Hoewel de meeste bedrijven transparant zijn over hun methoden, heb je mogelijk niet dezelfde mate van controle als wanneer je het zelf doet.

Veelgestelde Vragen

Wat is een backlink?

Een backlink is een link vanuit een andere website die naar jouw website verwijst. Wat helpt om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Hoe werkt een backlink?

Backlinks zijn een stem in jouw voordeel, wanneer iemand naar jouw site linkt. Hoe meer betrouwbare stemmen je hebt, hoe groter het vertrouwen van zoekmachines in jouw website is en hoe beter deze zal ranken.

Wat betekent backlinks?

Backlink betekent letterlijk "terug link". Backlinks zijn links van externe websites naar jouw eigen website. Ze geven zoekmachines een indicatie van hoe betrouwbaar en autoritair de website is. Backlinks bieden ook linkwaarde voor jouw website.

Hoe kom je aan backlinks?

Linkruilen met andere webmasters, backlinks plaatsen in blogs, content creëren waar naar wordt gelinkt als bron en via social media backlinks verkrijgen zijn methodes om backlinks te krijgen. Linken ook kopen is een optie.

Wat is het verschil tussen do-follow en no-follow links?

Do-follow links dragen bij aan je SEO-ranking, terwijl no-follow links geen invloed hebben op je ranking.

Reacties
Categorieën