Wat is het verschil tussen dofollow en nofollow links banner
SEO
Rinus Spijkerman
SEO
03/22/2024
7 min
0

Wat is het verschil tussen een dofollow en een nofollow link

03/22/2024
7 min
0

Wil je meer weten over dofollow en nofollow links? We vertellen je hoe je er achter komt wanneer een link do follow is en wat je er aan hebt. Deze termen klinken misschien technisch, maar ze spelen een cruciale rol in Search Engine Optimization (SEO). Elke hyperlink op je website heeft namelijk een impact op je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Laten we beginnen met de dofollow, nofollow links om hun rol in jouw SEO-strategie te begrijpen.

Key take aways vooraf

 • dofollow links geven waarde door en dragen bij aan de ranking in zoekmachines.
 • Hoogwaardige content produceren & relaties opbouwen zijn belangrijke manieren om dofollow backlinks en een natuurlijk linkprofiel te verkrijgen.
 • Er zijn verschillende tools beschikbaar voor het beheer van dofollow links die helpen bij SEO optimalisatie met betrekking tot autoriteit en rankings.

Wat is een dofollow link?

Een dofollow link is een standaard hyperlink die waarde doorgeeft aan de gelinkte pagina en bijdraagt aan de autoriteit van een website. Deze links zijn de bruggen die waarde vervoeren van de ene webpagina naar de andere. Ze zijn van vitaal belang voor zoekmachines, omdat ze de crawlers van zoekmachines helpen om de inhoud van internet te begrijpen en te rangschikken. De zoekmachine ziet de tekst die voor de link staat als indicatie over het onderwerp waar naar verwezen wordt.

Maar hoe maak je een dofollow link? In de broncode van een webpagina wordt een dofollow link gecreëerd met behulp van de “a href” tag. De link verwijst naar een andere pagina zonder het gebruik van de “nofollow” tag. Als je deze termen ziet in de broncode van een website, dan weet je dat je te maken hebt met een dofollow link. Je kunt de broncode van een website openen met CTRL + U (windows) of CMND + OPTIONS + U (macbook) Via CTRL + F Kun je dan zoeken naar de a href tag of naar de "noindex" tag.


Nu je begrijpt wat een dofollow link is, kunnen we kijken naar het belang ervan voor SEO. dofollow links spelen een cruciale rol in SEO door de ‘waarde’ van webpagina’s te bepalen en de ranking te verbeteren. Deze links zijn als stemmen van vertrouwen die helpen om de autoriteit van een website op te bouwen.

Het gebruik van dofollow links heeft als voordeel dat het link juice doorgeeft, wat bijdraagt aan de autoriteit van een website. Bovendien, hoe meer kwalitatieve dofollow links naar een pagina verwijzen, hoe hoger deze waarschijnlijk zal ranken in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. De kwaliteit van een website wordt bepaald aan de hand van Domain Authority of een Domain Rating. Beide komen op een gelijkwaardige manier tot stand, maar is buiten de scope van deze blog.

Het herkennen van dofollow links op je website is eenvoudig als je weet waar je naar moet zoeken. In de HTML-code van een pagina, kan een dofollow link worden geïdentificeerd doordat deze geen rel=’nofollow’ attribuut bevat. Dit kun je dus controleren op de manier zoals hierboven uitgelegd.

Er zijn ook tal van tools en extensies beschikbaar die je kunnen helpen bij het analyseren van dofollow links op je website. Het nadeel hiervan is dat deze geld kosten. Enkele hiervan:

 • SEMrush
 • Ahrefs
 • Moz Link Explorer
 • Majestic SEO

Daarnaast zijn er diverse Chrome-extensies die specifiek zijn ontworpen om dofollow en nofollow links te onderscheiden op een andere webpagina.

Dofollow backlinks zijn de boost van je SEO compagne. Het zijn hyperlinks van andere websites naar jouw eigen website en spelen een essentiële rol bij het opbouwen van de autoriteit van een website. Hoogwaardige backlinks geven aan dat jouw content als waardevol wordt beschouwd, wat kan resulteren in een hogere positie in de zoekresultaten op specifieke zoekwoorden.

De kwaliteit en relevantie van websites waar de backlinks vanaf verwijzen is belangrijker dan de kwantiteit, omdat deze aangeeft dat jouw content als waardevol wordt erkend door andere websites met een relevant publiek. Dit heeft een sterkere impact op je SEO dan simpelweg veel links naar een specifieke pagina.


Waarom dofollow backlinks waardevol zijn

dofollow backlinks worden als waardevol beschouwd vanwege hun vermogen om autoriteit door te geven, de ranking te verbeteren en meer exposure te bieden. Deze links zijn als gouden tickets naar hogere rankings in de zoekmachines.

dofollow backlinks dragen bij aan de autoriteit van een website door de domein autoriteit te vergroten. Deze inkomende links worden beschouwd als een teken van vertrouwen en relevantie door zoekmachines, wat leidt tot een hogere positie in de zoekresultaten en meer organisch verkeer naar de website.

Hoe krijg je meer dofollow backlinks?

Het verkrijgen van meer dofollow backlinks kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Het produceren van hoogwaardige content kan bijdragen aan het verkrijgen van meer dofollow backlinks doordat andere websites de neiging hebben om te linken naar waardevolle en relevante content. Vooral wanneer het een aanvulling is op hun eigen content en wanneer je een onderbouwing kan geven aan hetgeen wat je hebt geschreven. Bijvoorbeeld door middel van onderzoek of dergelijke.

Daarnaast speelt het opbouwen van relaties met andere websites een doeltreffende rol bij het verkrijgen van meer dofollow backlinks. Wanneer je een netwerk van betrouwbare en relevante contacten hebt, neemt de kans toe dat deze contacten linken naar jouw content.

Veelvoorkomende misverstanden over dofollow links

Hoewel dofollow links een krachtig hulpmiddel zijn voor SEO, zijn er ook een paar misverstanden die we moeten ophelderen. Een daarvan is dat dofollow links schadelijk kunnen zijn voor je website. Hoewel het waar is dat dofollow links risico’s kunnen meebrengen, zoals spammy of toxic links. Penalty’s van zoekmachines, waar veel mensen bang voor zijn, worden vrijwel niet meer gegeven of je moet het wel heel bont maken. In veel gevallen wordt de waarde van een link geneutraliseerd als deze spammy zijn. Daarnaast is verlies van controle over de externe websites ook een risico. Je kunt niet altijd bepalen wanneer een link of website wordt verwijderd. Toch zijn deze risico’s te beheersen door zorgvuldige selectie en het garanderen dat ze afkomstig zijn van betrouwbare en relevante bronnen.

Een ander misverstand is dat dofollow links altijd beter zijn dan nofollow links. Hoewel dofollow links vaak als waardevoller worden beschouwd voor SEO-doeleinden, is het niet waar dat ze altijd beter zijn dan nofollow links. nofollow links kunnen ook voordelen bieden, zoals het vergroten van de zichtbaarheid van je website en het genereren van verkeer, wat op zich weer bijdraagt aan SEO. Het is wel waar dat dofollow links meer bijdragen aan organische posities.

Nu we dofollow links hebben uitgelegd, kunnen we ze vergelijken met hun tegenhanger: de nofollow links. Het verschil tussen een dofollow en nofollow links is dat dofollow links waarde doorgeven en bijdragen aan de ranking, terwijl nofollow links geen waarde doorgeven en dus ook niet bijdragen aan de ranking in zoekmachines, maar wel indirect zorgen voor meer verkeer als men doorklikt vanuit een andere website.

Er zijn echter ook situaties waarin een nofollow link de beste keuze is. nofollow links dienen gebruikt te worden wanneer men niet wenst dat Google een gelinkte pagina associeert met de eigen website of deze crawlt, bijvoorbeeld in situaties waar de link niet betrouwbaar is of wanneer de link niet natuurlijk is, zoals bij betaalde links.

Optimalisatie van uitgaande links, dofollow of nofollow?

Bij het optimaliseren van uitgaande links op je website, is het belangrijk om te kiezen tussen dofollow en nofollow links op basis van de relevantie, kwaliteit en de aard van de gelinkte pagina. Een uitgaande link kan standaard zowel dofollow als nofollow zijn, en beide hebben hun eigen voordelen in termen van SEO.

dofollow links verbeteren de SEO door waarde door te geven, terwijl nofollow links nuttig zijn voor het genereren van verkeer en het aanbieden van waardevolle informatie voor gebruikers.

Het integreren van dofollow links in je content marketing strategie kan je helpen om betere resultaten te behalen. De meest effectieve manier om dit te doen is door:

 • Het creëren van hoogwaardige en relevante content waar andere websites naar willen linken
 • Het promoten van jouw content voor meer zichtbaarheid
 • Het benaderen van andere websites voor linkmogelijkheden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er geen vastgesteld aantal dofollow links is dat in een stuk content moet worden opgenomen; het dient relevant te zijn en waarde toe te voegen voor de lezers. Een natuurlijke mix van interne en externe dofollow links wordt aanbevolen om de autoriteit te versterken.

Er zijn een aantal tools en plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het beheren en analyseren van dofollow links op jouw website. Enkele van de meest geschikte tools voor dit doel zijn:

 • Mangools
 • Ahrefs
 • SE Ranking
 • Moz
 • Linkody

Voor WordPress-gebruikers en beheerders van blogs zijn er ook specifieke plugins zoals Yoast SEO, Broken Link Checker en LinkPatrol die je kunnen helpen om dofollow links op je website te analyseren.

De toekomst van dofollow links ziet er veelbelovend uit. Experts zeggen dat deze links in de toekomst belangrijk zullen blijven voor SEO. Deze links worden beschouwd als waardevolle backlinks bij het opbouwen van een linkbuilding-strategie. Ze dragen bij aan de autoriteit en betrouwbaarheid van een website, wat een positieve invloed heeft op de zoekmachine rankings.

Naar verwachting zal de rol van dofollow links in linkbuilding blijven bestaan en belangrijk blijven voor het opbouwen van autoriteit en het verbeteren van de zoekmachinepositie van een website. Het is echter ook van belang om een natuurlijk linkprofiel te hebben, met zowel dofollow als nofollow links, om te voorkomen dat zoekmachines linkspam detecteren.

Veelgestelde vragen

Wat is een do follow link?

Een dofollow-link is een link waarmee de zoekmachines door je website navigeren, waardoor je PageRank verkrijgt. Als je geen PR wilt doorgeven, dan kun je van een link een nofollow-link maken. Ook wil je zelf graag PR opbouwen door dofollow-links te ontvangen.

Wat is een no follow Page?

Een nofollow-pagina is een link die je gebruikt wanneer je geen controle hebt over de pagina waarnaar wordt gelinkt. Je ziet dit terug bij links in blogreacties, Wikipediapagina's en forumberichten. Het maakt het vrijwel onmogelijk om alle links van gebruikers te monitoren.

Wat is het verschil tussen nofollow- en dofollow-links?

Het verschil tussen nofollow- en dofollow links is dat dofollow-backlinks versterken de autoriteit van je website rechtstreeks, terwijl nofollow-backlinks op een indirecte manier helpen, bijvoorbeeld door meer bezoekers naar je site te leiden.

Hoe controleer je of een link een do-follow-link is?

Klik met de rechtermuisknop op de link in de browser en selecteer 'Inspecteren'. Hiermee wordt de HTML-code die bij de link hoort, getoond. Als je rel="nofollow" ziet staan, dan is het een nofollow link. Als dat niet zo is, is het een dofollow link.

Hoe voeg je een dofollow-link toe in HTML?

Om een dofollow link toe te voegen in HTML, klik je gewoon rechts op je webpagina en selecteer 'Inspect Element'. Alle links zonder de rel=”nofollow” tag zijn dofollow links.

Reacties
Categorieën